Reabilitare termica din bani europeni

In ultimii ani mai toti primarii bucuresteni au facut un titlu de glorie din faptul ca au reabilitat termic sute de blocuri. Proprietarii blocurilor care nu au intrat in programul de reabilitare termica ii  invidiaza pe cei care au trecut printr-un astfel de upgrade, iar multi dintre cei care au beneficiat sunt nemultumiti.

 

Reabilitare termica din banii primariilor

De ce sunt nemultumiti? Pentru ca de cele mai multe ori, firmele angajate de primarii pentru a izola termic cladirile si pentru a schimba tamplaria veche cu cea termopan nu fac lucrarile cu simt de raspundere, observandu-se o fractura intre angajator si beneficiar. Este adevarat ca o receptie la sfarsitul lucrariireabiltare termica exista din partea asociatie de locatari dupa incheierea lucrarii de reabilitare termica, dar dupa ce treaba este terminata, foarte multi administratori din teren ne-au destainuit ca nici nu prea mai au ce face, ca blocul este (de voie-de nevoie), cu o fata noua si cu putine sanse de a mai schimba ceva. Statisticile spun ca la sectorul 1, primarul Chiliman a fost cel mai bun promotor al programului de reabilitare termica din bani publici, urmat de sectoarele 2 si 3. Cu toate acestea, multi dintre proprietari sunt nemultumiti de calitatea lucrarilor ne asumata de firmele angajate de primarii, ba chiar unii au renuntat la ferestrele montate neglijent si au pus instalat pe banii lor altele noi.

 

Reabilitare termica cu fonduri europene

Pare a fi solutia zilelor noastre. Dupa semiesecul declarat al lucrarilor facute ” de la centru”, am aflat de la clientii nostri din sectorul 3 ca cei de la primarie au avansat solutia de reabilitare termica pe fonduri europene, care presupune o documentatie rezonabila din partea proprietarilor, care trebuie sa aduca adeverinte de venit pe propria raspundere, adeverinte ce vor fi centralizate in dosarul fiecarui bloc. Este evident ca in avantajul proprietarilor este sa nu declare venituri mari, tocmai pentru ca suma din fonduri europene sa aiba un procent mai consistent.

Avantajul acestei formule este ca practic acea contractare a firmei care realizeaza aceasta reabilitare termica nu mai intra doar in grija primariei, ci in primul rand va fi raspunderea asociatiei de proprietari, care va avea un drept de veto important si la angajare, dar si la momentul receptiei lucrarii.  Asteptam cu interes primele blocuri terminate in primavara anului viitor, pentru a putea compara.