Performanta energetica si clasele energetice

Pentru ca este bine sa stim in ce situatie se afla imobilul in care traim, iata cateva amanunte despre ceea ce inseamna performanta energetica.

Performanta energetica

performanta energetica

Performanta energetica este masurata in clase energetice.  Clasa  A are un consum de mai putin de 125 kwh/m2/an, daca sunt asigurate conditii corecte de consum. Este foarte greu sa gasim la noi in tara multe incadrari care sa se incadreze ca performanta energetica in clasa A.  Din pacate  multe incadrari in urma unei auditari energetice legale sunt in clasa energetica G, care  presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an. Putem inainta si un procent  in jurul cifrei de 30 la suta din totalul de spatii auditate ca fiind in aceasta clasa energetica .

Clasa energetica majoritara

Foarte multe dintre cladirile din Romania se incadreaza in in claele C si D. Nici toate cladirile noi nu se incadreaza  in clasa energetica  A, decat daca au fost special proiectate ca locuinte eco, ceea ce in Europa de Est este foarte rar. Se poate insa acum insista pentru a duce  o cladire din clasa G in clasa B sau C, iar ca  masuri putemindica reabilitarea termica, schimbarea becurilor traditionale cu cele economice ori achizitionarea de aparatura electrocasnica cu consum deasemenea intr-o clasa energetica buna.

In concluzie, o performanta energetica buna  echivaleaza cu   reducerea cheltuielilor, mai ales in sezoanele cu temperaturi extreme, fie ca este vorba despre iarna, ori despre vara, unde caldurile toride dupa care ne este acum foarte dor, se combat cu un consum ridicat de energie electrica.